Ervaringen

Michiel Veldman

Leidinggevende Ressortsparket OM
nu DJZ IND

Wanneer je mij vraagt wat Huib's X factor is als zijnde coach, dan roem ik zijn vermogen om dwars door bullshit heen te prikken en meteen heel diep te gaan. In de wereld van het OM is het gebruikelijk om verbaal sterk te kunnen argumenteren. Woorden worden gebruikt als een harnas. En dat betekent ook dat emotionele zaken meestal rationeel worden benaderd.

 

Huib prikt daar meteen doorheen. Hij is authentiek en hij is doordringend. Huib windt er geen doekjes om en komt snel tot de kern van het probleem. Hij laat zich daarna ook niet meer snel van die kern afleiden. Wat ik een mooie metafoor vond tijdens het coaching traject was: 'Je kunt ergens hoog boven vliegen, het wordt pas ingewikkeld wanneer je wilt landen.' Dat was het probleem waar ik zelf mee in de knoop zat, maar dan door Huib treffend in een beeld vervat.

Ik heb Huib ingezet als coach omdat ik ongedurig en onrustig werd in mijn baan als leidinggevende Ressortspakket van het OM. Het was mijn eerste baan maar ik was er inmiddels al dertien jaar werkzaam. In die zin voelde het bijna als een grote familie. In die dertien jaren heb ik veel ervaring opgedaan en heb ik de kansen gekregen om me te ontwikkelen en door te groeien. Wat me nu precies zo onrustig maakte, daar kreeg ik onvoldoende zicht op. Juist omdat ik er zo lang had gewerkt en er veel heb geleerd, voelde ik veel loyaliteit jegens mijn leidinggevenden en was het ook lastig voor me om het OM los te laten. 

Met Huib heb ik zes bijeenkomsten gehad. De meeste daarvan vonden plaats op kantoor maar ook liepen we een keer op het strand en in het bos. Ik heb me er zelfs toe laten overhalen om een sessie met paarden te gaan doen. Dat was een stap voor me, want ik stond er aanvankelijk sceptisch tegenover. Ik heb helemaal niets met paarden, noch positief noch negatief. Maar tot mijn verbazing raakte het me wel degelijk. Wanneer je de opdracht krijgt om een paard te benaderen, zodanig dat het paard bereid is om jou te gaan volgen, dan word je geconfronteerd met je eigen fysieke aanwezigheid. Wat straalt je lichaamstaal uit. Welke energie hangt er om je heen. Je zult non-verbaal het vertrouwen van zo'n paard moeten zien te winnen om de leiding te mogen nemen. 

Huib heeft me geholpen om mijn onrust te analyseren. Tijdens dat proces heb ik besloten om van baan te veranderen en dus weg te gaan bij het OM. Ik heb een horizontale stap gemaakt en werk nu als leidinggevende Directie Juridische Zaken bij het IND. Ik vind het een fantastische uitdaging. In tegenstelling tot het OM ken ik er niemand en dat geeft me de mogelijkheid om mezelf helemaal opnieuw te positioneren. Ik ben op een mooie plek geland. 

 Tekst door Jannie Regnerus