Ervaringen

Joris Voeten

Engineer Urban Green Space
Urban Roofscapes

 

In mijn leven was er een disbalans ontstaan tussen werk en prive. Met een studie-achtergrond in de tropische bosbouw, werk ik als ingenieur en ontwerper voor Roofscapes. Wij maken steden groener, we ontwerpen bijvoorbeeld tuinen op daken. Dit werk brengt me over de hele wereld, van Dubai tot New York. Het bedrijf bestaat nog niet zolang en werkt met jaarcontracten, die onzekere factor werkt stress in de hand en bovendien kampte ik met een schuldgevoel. 

Het gevoel tekort te schieten in aandachtsvolle tijd voor mijn gezin. De mensen dicht om mij heen vonden het niet meer 'zo gezellig' met me. Ik had daar geen goed antwoord op maar ik nam het serieus en wilde er iets aan doen. Hoe de negatieve energie om te buigen naar iets positiefs, daar heb ik Huib voor ingeschakeld.

Huib en ik hebben meteen een tijdslimiet ingebouwd, ik wilde er geen eindeloos verhaal van maken. We kwamen tot het plan om vier sessies te doen van circa anderhalf uur tot twee uur per keer.

Ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat iemand me zo snel doorziet. Huib heeft daar een bijzonder talent voor. Omdat Huib de oprechte wens heeft de persoon die tegenover hem zit te leren kennen, heeft hij heel veel mensenkennis opgedaan. Binnen een paar minuten kan hij je feilloos 'lezen' en komt meteen tot de kern.

Huib heeft net als ik een achtergrond in bosbouw en we hebben vanuit een kernvraag gewerkt. Hoe kan het dat een oerwoud zich gedurende miljoenen jaren steeds weet aan te passen aan wisselende eco-omstandigheden en die veranderingen niet alleen overleeft maar bovendien ook nog eens weet om te zetten in kracht en groei. Waarom kan een bos dat wel en lukt het mij niet?

Huib is open, eerlijk en geeft veel van zichzelf. Het contact is daardoor heel persoonlijk en dat heb ik als waardevol en prettig ervaren. We hebben intensieve sessies gehad over stress, wat is stress en wat doet dat met je. Het belangrijkste leerpunt voor mij was om niet te panikeren. Ik ben geneigd om meteen de verantwoordelijkheid op me te nemen wanneer zich iets nieuws aandient. Zo bouw ik heel veel stress op. Huib heeft me geleerd om niet meteen te reageren, eerst eens rustig de tijd te nemen, de situatie te beschouwen alvorens meteen in actie te komen. Hoe de rust beter te bewaren en vooral, hoe prioritering aan te brengen in mijn leven. Die twee inzichten pas ik nu dagelijks toe en daarmee is mijn leven veel aangenamer geworden. 

De winst van mijn gesprekken met Huib voeren verder dan enkel het reduceren van stress. De kwaliteit van mijn leven is enorm toegenomen. Ik ben me beter bewust geworden van de mechanismen waaruit ik op situaties reageer. De mensen om mij heen, mijn collega's en mijn gezin en ikzelf, plukken daar iedere dag de vruchten van. Als ik al eens in een oud patroon terugval, dan herken ik dat nu sneller en weet hoe te handelen.

Ik zou mijn sessies met Huib onbetaalbaar willen noemen. In een kort tijdsbestek van vier sessies is de kwaliteit van mijn leven zo enorm verbeterd, dat had ik vantevoren niet kunnen bedenken. Het is Huib's doeltreffende en eerlijke manier van aanpak die zo snel tot groot resultaat hebben geleidt.

Joris Voeten

Tekst geschreven door Jannie Regnerus naar aanleiding van telefonisch interview.