Ervaringen

Marco Walhout

Audit partner
Financiële dienstverlening

Ik was dertig jaar werkzaam bij één van de Big Four bedrijven in de financiële dienstverlening toen ik met Huib in contact kwam. Destijds begon ik als onopvallende 'jongste bediende' en klom op tot partner. Toen ik 53 werd en een stapje terug wilde doen, viel me op dat er veel aandacht is voor het opwaarts ontwikkelen van een carrière, maar niet andersom. Dat was voor mij een reden om op zoek te gaan naar een externe coach die mij in dit proces kon begeleiden.

Zodoende kwam ik bij Huib uit. Wat me op zijn website meteen aansprak, was dat hij zijn werkwijze uiteenzette met metaforen die ik ken uit de tijd dat ik mijn vliegbrevet behaalde. Bijvoorbeeld dat weerstand nodig is om te kunnen vliegen. In deze gedeelde passie voelde ik instant een klik. 

         Waar Huib in excelleert is zijn persoonlijke, informele aanpak. Gedurende ons traject heb ik Huib ervaren als een wijze, goede vriend die een stukje met me mee is gelopen op mijn levenspad. Om de inzichten die ik tijdens onze sessies opdeed in mijn leven te kunnen implanteren, koos ik voor lange intervallen tussen de sessies en al met al hebben we zo'n anderhalf jaar samengewerkt. Huib kan uitzonderlijk goed luisteren en doorvragen naar het hele verhaal. Bij hem is er geen ontkomen aan, hij is intuïtief sterk ontwikkeld en doorziet al heel snel wat je thema's zijn. 

         Voor mij lagen die thema's op kracht en autonomie en hoe daarmee om te gaan. Ik stond altijd 'aan'. Dat wilde ik niet langer, het is niet gezond. In mijn leven, zowel werk als privé, heb ik op kracht en energie veel bereikt. Maar moet het altijd op kracht en energie of mag het ook anders? Hoe kan ik meer ruimte scheppen voor mijn authenticiteit? Daar ben ik samen met Huib mee aan de slag gegaan.

         De sessies speelden zich altijd af in de natuur. In bos en duinen valt alle decorum weg, zowel status als de maskers waarachter je je ware gedachten verbergt. We maakten lange wandelingen in de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Naast elkaar lopen geeft ruimte. Ruimte voor emoties, ruimte om naar woorden te zoeken, in de natuur mag een stilte best wat langer duren. Soms had een inzicht even tijd nodig om te landen, en zaten Huib en ik in de miezer stil naast elkaar op een boomstronk, of liepen we met natte schoenen door een ongerept sneeuwlandschap. Die pure omstandigheden maken het gemakkelijker om over diepe onderwerpen uit te wisselen.

         Huib ging all the way en spiegelde de hele mens, niet alleen de harde werker  in mij maar ook mijn rol als vader, echtgenoot en zoon. Zo moedigde hij me aan om een écht gesprek met mijn kinderen en mijn vrouw aan te gaan. Een eerlijk gesprek waarin alles omtrent mijn functioneren als vader en man ter discussie mocht worden gesteld. Dat zijn de ongemakkelijke gesprekken die we doorgaans het liefst uit de weg gaan maar die zoveel kunnen opleveren. In een latere fase heb ik ook zo'n gesprek met mijn vader gevoerd. Vooral die laatste was taai, maar wat ben ik dankbaar dat ik het heb gedaan nu mijn vader er nog is. Terugkijkend beschouw ik mijn traject met Huib als een life-changing event!

Marco Walhout

(Tekst door Jannnie Regnerus naar aanleiding van een telefonisch interview.)