Ervaringen

Michel de Groot

Manager Klant & Ontwikkeling
Incluzio

Als Commercieel Manager werk ik in de zorgbranche en ben ik commercieel verantwoordelijk voor enkele bedrijven. Een paar jaar geleden liep ik tegen mijn grenzen aan. In die tijd betekende “een hulpvraag stellen' voor mij, dat ik al meende te weten wat ik nodig had. Probleem en oplossing, alles binnen de veilige kaders. Mijn kaders. Maar wie met Huib in zee gaat, kan ervan uitgaan dat het geen half werk wordt, Huib is van de grondige aanpak.

Tijdens ons kennismakingsgesprek drong Huib na tien minuten al door tot de kern van mijn issue  Dat was een merkwaardige ervaring, want in een ander, voorgaand coachings traject was ik daar niet eens bij in de buurt gekomen. Het scheen mij toe dat Huib dwars door mij heen kon kijken. Ik kon niet anders dan me open stellen voor dieper gelegen kwesties.

            Om echt een stap verder te komen en als mens en manager te groeien, had ik andere handreikingen en hulp nodig. Vroeger loste ik mijn issues op door nog harder te gaan werken, dan voelde ik ze niet zo. Met Huib ben ik ze aangegaan, steen na steen hebben we de muren afgebroken. Vervolgens stuurde Huib de gesprekken zo dat ik zelf in oplossingen ging denken, begon op te bouwen. Mildheid, dat is een belangrijk thema geworden in mijn proces. Ik ben in de eerste plaats milder voor mijzelf geworden maar daarmee ook jegens anderen.

            Wat ik als heel aangenaam heb ervaren aan Huibs manier van coachen, is dat hij ook zijn eigen kwetsbaarheid durfde te tonen. Dat maakte het contact gelijkwaardiger, hij gaf mij daarmee het gevoel alsof hij mij vanuit zijn eigen levenservaring en kennis een stukje verder kon helpen op mijn pad. Huib is een bijzonder opmerkzaam en sensitief mens. Energetisch. Ook zonder woorden voelt hij heel goed aan wat de ander nodig heeft. Wanneer ik met hem door de bossen liep, was het Huib die mij op mijn plots hoge ademhaling attendeerde, nog voor ik me daar zelf bewust van was. Blijkbaar waren we net over een onderwerp begonnen dat bij mij onderbewust veel stress veroorzaakte. Voorheen had ik last van hyperventileren maar nu ben ik me eerder bewust van mijn lichaam, en herken ik bijtijds de signalen. Huib en ik hebben ons traject op een heel bijzondere manier afgesloten, ondanks dat het november was en de temperatuur van het water ijskoud, zijn we samen in een duinmeer gaan zwemmen. Het was een oefening in heel diep en rustig ademen, een ervaring die ik nooit meer zal vergeten.

            Op mijn werk heb ik onlangs een stap hoger gezet, niet vanuit ambitie, eerder noem ik het een natuurlijke groei. Ik voel mij herboren, het is een groot woord maar zo voelt het voor mij.

 

 

Tekst en interview door Jannie Regnerus