Ervaringen

Monique van der Borg

Hfd Legal Office
Ressortsparket Arnhem-Leeuwarden (OM)

Ik werk als Advocaat-generaal bij het Openbaar Ministerie, een veeleisende en verantwoordelijke functie binnen een overwegend mannenbolwerk. Na hervormingen binnen de organisatie kregen we eind vorig jaar te maken met coaching en intervisie en zodoende kwam ik met Huib in contact.

Nog steeds is het onrustig binnen de organisatie en dat maakt mensen zenuwachtig. Door sommigen wordt die onzekerheid gemaskeerd met machtsvertoon en alfagedrag. Daar heb ik af en toe best moeite mee. Los daarvan heb ik de kar lang in mijn eentje getrokken en moest ik na de reorganisatie verbinding gaan zoeken met nieuwe collega's.

Huib kwam dus op een mooi moment op mijn pad want ik kon wel wat adviezen gebruiken. Zijn kracht ligt besloten in het feit dat hij vrijwel meteen op de blauwe plekken drukt. Hij gaat voorbij aan de tekst en taal en benoemt meteen de emotie die daarachter verscholen gaat. Dat doet hij op een integere maar indringende manier. Hij is in staat om je je emoties te laten doorleven waarmee ze hanteerbaar worden. Pijnlijk precies nam Huib als een acteur de rol van een alfa-man aan en daarmee benam hij me af en toe de adem. Met dat macho-gedrag kroop hij me zo dicht onder de huid dat ik hem met stemverheffing een halt moest toeroepen. En dat was nu precies wat ik moest leren, hoe in die alfa-cultuur mijn ruimte in te nemen en begrenzingen aan te geven. Huib bood me de gelegenheid om dat proces als het ware een op een met hem te oefenen.

Daarnaast heeft Huib me geholpen om een evenwicht te vinden tussen intuïtie en het spel. Hoe kun je enerzijds dicht bij je gevoel blijven maar houd je ook oog voor het spel dat nu eenmaal gespeeld moet worden, soms doe je er beter aan laverend op je doel af te gaan. Veel gesprekken bestaan voor 10 tot 20 procent uit inhoud en de rest is communicatie en uitstraling. Ik neem nu veel meer de tijd om verbinding te maken en niet enkel op argumenten te discussiëren. Wat straal ik uit en wat wil ik uitstralen. Daar ben ik nu veel bewuster mee bezig. Sinds mijn sessies met Huib geniet ik weer veel meer van mijn werk en van het spel en zijn mijn ambities alleen maar toegenomen.

Monique van der Borg

Tekst geschreven door Jannie Regnerus naar aanleiding van telefonisch interview.