Ervaringen

Sandra Mast

plv Hfd Legal Office
Ressortsparket Amsterdam (OM)

In verbinding met anderen mijn eigen koers varen, dat is na een aantal coachingssessies met Huib mijn thema geworden. Een soort kompas waar ik op ging varen.

Ik werkte als leidinggevende binnen het OM waar Huib als coach een herorganisatie begeleidde. De eerste gesprekken tussen ons verliepen niet meteen soepel, ik hield Huib op een professionele afstand maar daar liet hij het niet bij zitten. Door het gebrek aan vertrouwen aan te stippen en te benoemen, deed hij precies datgeen ik nodig had om mijn veilige pantser af te kunnen leggen en echt te beginnen met een ontdekkingstocht in mijzelf.

Dit illustreert meteen hoe Huib te werk gaat; hij is eerlijk, streng en confronterend maar altijd met respect en een groot gevoel van compassie en inlevingsvermogen. Wat ik heel prettig vind aan Huib is dat hij het hele plaatje ziet en in gedachten meeneemt, dus niet 'ik' als leidinggevende maar ook 'ik' als privemens.

Zo zette hij me op het spoor van paardencoaching, een manier om dieper contact te maken met mijn gevoel en meer balans aan te brengen tussen emoties en ratio. Paarden reageren puur op je binnenwereld en op lichaamstaal, wanneer iemand A roept, maar B uitstraalt, zal een paard je daar onmiskenbaar direct mee confronteren. Mijn gesprekken met Huib hebben een proces van ontwaken en bewustwording in werking gezet. Ik heb mijn route herzien nadat ik me ten diepste had bevraagd wat ik belangrijk vind in het leven. Het heeft verregaande consequenties gehad, ik ben weggegaan bij de overheid en ben gaan werken bij een non-profitorganisatie, die zich inzet voor een maatschappelijk kwetsbare groep Dit werk brengt me dichter bij andere mensen, in dit werk kan ik heel concreet van waarde zijn voor jongeren die hulp nodig hebben, het is werk waaraan ik zingeving ontleen. "Je hebt twee levens", zei Huib altijd. "Het eerste is het leven dat je vrijwel onbewust en vanzelfsprekend leeft, het tweede leven begint op het moment waarop je je dat realiseert en al die vanzelfsprekendheden onder de loep neemt en jezelf de ruimte geeft om je te herijken in het bestaan.

Sandra Mast

Tekst geschreven door Jannie Regnerus naar aanleiding van telefonisch interview.